Kiedy nadszedł koniec roku szkolnego 2022/2023, uczniowie klasy VI i VIII wyruszyli do miejsca wpisanego na Listę światowego dziedzictwa UNESCO – Kopalni Srebra w Tarnowskich Górach. Pełni entuzjazmu przebyliśmy trasę z Mąkoszyc do kopalni, która znajduje się na terenie Górnego Śląska. Tam, pierwszą atrakcją zorganizowaną dla uczniów, był przejazd starodawną kolejką wokół placu, na którym wystawiono nieużywany już sprzęt górniczy. Następnie przeszliśmy do nowoczesnego centrum edukacji, gdzie oglądaliśmy projekcję filmu, wprowadzającą nas w historię powstania kopalni. Kolejną atrakcją było wspólne zejście pod ziemię na głębokość 43 metrów wraz z przewodnikiem, który opowiadał nam niezliczone ilości legend, ciekawostek i faktów o tarnogórskiej kopalni. Pod ziemią zwróciliśmy uwagę na stałe warunki panujące w kopalni – duża wilgotność i stała temperatura, ok. 10℃ oraz na świat przyrody – liczne gatunki mchów i porostów. Zwiedziliśmy m.in. szyb ,,Żmija”, ,,Anioł” i ,,Szczęść Boże”, zobaczyliśmy wiele komór np. Komorę Zwałową, źródeł kopalnianych i jedyny na terenie Europy lej krasowy. Główną atrakcją naszej wyprawy do kopalni był podziemny rejs łodziami, których przystanie zlokalizowane były przy szybach ,,Szczęść Boże” i ,,Żmija”.
Po zwiedzeniu kopalni wyruszyliśmy do Radzionkowa, aby Zwiedzić Muzeum Chleba, które powstało z szacunku do chleba i potrzebie uświadomienia wszystkim, że nasz polski, tradycyjny chleb nie ma sobie równemu. Na miejscu obejrzeliśmy niezliczoną ilość eksponatów, które zbierane były przez wiele lat i służyły wytwarzaniu chleba oraz projekcje filmowe uświadamiające wszystkim potrzebę codziennego posiadania i jedzenia chleba, szacunku do niego i metodach jego wytwarzania. W czasie pobytu w Muzeum odbyły się warsztaty piekarnicze, podczas których wszyscy uczestnicy wycieczki zrobili własne bułki – plecionki. Plecionki zostały dla nas upieczone i mogliśmy je zjeść przy wspólnym stole.
Po wielu atrakcjach mogliśmy wrócić do domu pełni nowych wrażeń, wiadomości i wiary, że kultywowanie szacunku do chleba i związanych z nim polskich tradycji jest bardzo ważne dla przyszłych pokoleń.
Redagowała: Emilia Michalska